MI er en forskningsunderbygget samtalestil, som retter sig mod det almindelige problem med ambivalens overfor forandring.

I MI arbejder rådgiveren personcentreret, idet det handler om at finde ud af, hvilke forandringer personen selv er motiveret til. I denne proces anvender rådgiveren udforskende spørgsmål, kombineret med den kompetente lyttestil, reflekterende lytning, kendt fra Carl Rogers teori om præcis empati.

Hensigten er, at rådgiveren herved søger at forstå og synliggøre personens perspektiv på sin egen situation, og i et ligeværdigt samarbejde, med respekt for personens autonomi og uden at presse på for at finde en løsning. Rådgiverens evne til at lytte empatisk og forstå personen, er helt afgørende for succesen af samtalen.

MI er personcentreret, og har samtidig et styrende element, da der i samtalen identificeres et klart fokus på et eller flere forandringsmål, hvor rådgiveren aktivt fremkalder og dyrker personens egne motivationer for forandring.

Et tidligere bandemedlem bliver tilbudt et Exit program:

“Jeg vil gerne have et liv, hvor jeg og min familie kan være tryg, og hvor jeg kan få en uddannelse, et job og et godt familieliv.. men jeg ved ikke hvordan jeg kommer dertil. Hvad vil de i gruppen sige og gøre..? De giver mig også en stor fællesskabs-følelse og de giver mig den beskyttelse jeg har behov for… ”

En voldsramt kvinde bliver i tvivl:

“Mine børn har allerede oplevet rigeligt, og det ødelægger dem at opleve volden og den måde han behandler mig på – men jeg ved det virkelig ikke.. Han slår jo heller ikke altid – det er kun når han er stresset..måske er det min egen skyld..“

MI – et paradigme-skifte

MI præsenterer et paradigmeskifte i motivations-skabende samtaler.

En stor del af effekten i MI baserer sig netop på, at rådgiveren accepterer, at ambivalens omkring forandring er helt normalt, og ofte er et nødvendigt skridt i forandringsprocessen.

I MI Center er vi specialiserede i at træne rådgivere og terapeuter i de underliggende principper og teknikker som MI bygger på.
Vores ekspertise er anvendelsen af MI i samtaler med psykisk sårbare og mennesker med afhængigheds-problematikker.

Vi underviser dog i dag meget mere bredt, fordi ambivalens og aktivering af ordne-refleksen er helt naturlige fænomener, som ikke blot eksisterer i rusmiddelbehandling, men også eksisterer i samtalen på jobcenteret, med fysioterapeuten, sygeplejersken i psykiatrien, lægen,  sundhedsplejersken, vejlederen på uddannelsesstedet, eller pædagogen på bo-tilbuddet.